Trojaanse tin-oorlog en Odysseus oceaanroute

Boek met het antwoord op de vragen: “Waar ligt Troye?” en “Waar zwierf Odysseus over de zee op weg naar huis?”

Henk van Oosten is de auteur van het boek

Trojaanse tin-oorlog en Odysseus oceaanroute.

Het gaat over de vraag die al sedert de oudheid wordt gesteld:
Waar ligt Troje en waar zwierf Odysseus over de zee op weg naar huis?

Bestel het boek bij Maximus Hillegersberg.

Alle classici gaan er vanuit dat Troje, de Trojaanse oorlog en de Odyssee in de Griekse wereld gezocht moeten worden. Toch is er daar nooit iets gevonden. Een enkeling zegt dat het Atlantische verhalen zijn. Dat vindt de auteur uitdagend. Hij gaat op zoek.

Zijn uitgangspunt is het nieuwe schild van Achilles: in de Ilias een gebruiksvoorwerp, maar voor hem een informatiebron. Het geeft 4 boodschappen: het is gemaakt van goud, zilver, koper en tin; het heeft afbeeldingen van een aardse cultuur; toont zon, maan en 4 sterrenbeelden en is omsloten door Okeanos.

In de bronstijd, 1400 BC, is er één metaal zeldzaam en dus zeer kostbaar: tin. Koper geeft met tin het sterke brons. Goud, zilver en koper komen massaal voor in Zuid Spanje, maar tin niet. Tin komt vooral voor in Cornwall. Er breekt een oorlog uit tussen Zuid-Spanje (Ithaca) en Cornwall (Troje), niet om Helena, maar om de macht over tin. Dit is de Trojaanse oorlog van Homerus. Achilles met zijn nieuwe, 3 lagen dikke bronzen schild verslaat alle Trojanen.

Okeanos, op de rand van het ronde schild, is een verbeelding van de circulaire golfstroom op de Atlantische oceaan. De sterrenbeelden Beer, Orion, Hyaden en Pleiaden zijn essentiële sterrenbeelden voor het bepalen van een koers op de oneindige zee. De Odyssee is geen zwerftocht maar een route over de Atlantische oceaan naar Amerika en terug, bepaald door de circulaire golfstroom en specifieke sterren.

De auteur concludeert: De oorsprong van de Ilias en Odyssee stamt uit de Atlantische wereld, Homerus heeft deze verhalen gehoord van immigranten en opgeschreven in een Grieks decor.

Full color boek, 17 x 24 cm, 172 pagina’s staand.
Softcover omslag

Opdrachtgever: Henk van Oosten