Brochure met korte, grappige verhalen opgetekend door medewerkers van de Rotterdamse opbouwwerk organisatie SONOR, geïllustreerd met collages ter gelegenheid van het 10 jarig jubileum

Achter Rotterdamse deuren
De medewerkers van SONOR komen achter deuren die voor anderen gesloten blijven. Zij ontmoeten mensen in diverse situaties; soms alledaags, soms heel bijzonder. De verhalen in dit boekje zijn een weerspiegeling van die ontmoetingen tijdens tien jaar opbouwwerk in Rotterdam.

De notities van de medewerkers van SONOR zijn herschreven naar mooie en prettige teksten door Ria de Wit en Joost Pieters. Het ontwerp van het boekje en de illustraties zijn van Sybren Vlasblom, A10plus.

Toelichting van de ontwerper van dit Jubileumboek

Het boekje is een soort aanteken / notitie boekje waarin opbouwwerkers hun ervaringen opschrijven, hun verhalen en anektdotes. Daarom heb ik gekozen voor het formaat en uiterlijk/uitstraling van een schriftje maar dan wel net een beetje chiquer omdat het tenslotte om een jubileum gaat.
Het boekje heeft een dubbele omslag. Het buitenomslag begint iets lager dan het binnenomslag, een deur die iets korter is zodat je net naar ‘binnen’ kunt gluren, net achter die Rotterdamse deuren. Hierdoor is de hele titel ‘Achter Rotterdamse deuren’ deels zichtbaar. Dit symboliseert de verborgen verhalen achter de Rotterdamse deuren.

Niet glossy maar wel verzorgd

“Dit is een van de dingen die ik erg leuk vind om te doen: bij korte verhalen illustraties maken en dit samenbundelen in een zelf vormgegeven boek.”

Een hardcover is een boek gebonden met een harde beschermende band, meestal voorzien van stof of zelfs leer. Een paperback daarentegen heeft een dunne papieren kaft.

Hardcover boeken worden vaak geprint op zuurvrij papier en zijn steviger dan paperbacks. Wel zijn hardcoverboeken duurder dan paperbacks. Derhalve worden vaak alleen boeken van bekende of succesvolle auteurs uitgebracht als hardcover.
Een voorbeeld van een hardcover boek van deboekontwerpers is Gebouwen van Gezag

Een glossy is de benaming voor een type tijdschrift met een glimmende, glanzende (glossy) opmaak. Er wordt gebruikgemaakt van veel foto’s op zwaar glanzend papier, daarmee een luxueuze lifestyle suggererend. Elegance was de eerste Nederlandse glossy. (Bron wikipedia)

Ondertussen heeft ook een knorrige bnner Maarten van Rossum een glossy de ‘Maarten!’.

En wij zijn als Rotterdammers natuurlijk erg trots op onze eigen GERS.

Ontwerpen en uitwerken van de Informatieve brochure - Growing for the Future - in opdracht van Unilever

Growing for The Future legt de inspanningen vast van

Ontwerpen, uitwerken en de productie van het Herdenkingsboek over joodse burgers en over herinneringen aan Joods Hillegersberg en Schiebroek
Ontwerpen van een geschiedenisboek met het levensverhaal van een directeur / Afscheidsboek ter gelegenheid van het vertrek van een directeur

‘Mensen kunnen groeien, net als gras | Verleden, heden en toekomst van het Rotterdamse opbouwwerk door de ogen van Hugo Mulder’

Een compact boek over een succesvolle directeur van de opbouwwerkorganisatie SONOR.

 

Tekst: Ria de Wit (Zegge & Schrijve, www.zegge-en-schrijve.nl)
Ontwerp: Sybren Vlasblom (A10plus, www.a10plus.nl)